Pastorets i pastoretes

by Urbàlia Rurana

/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
    Purchasable with gift card

      €20 EUR  or more

     

1.
L'asguilando de Tonet, no volia anar a casa. Sa mare anava darrere tocant-li la carabassa. L'asguilando de Tonet, no volia anar a missa. Sa mare anava darrere tocant-li la llonganissa. L'asguilando de Tonet, no volia anar a escola. Son pare anava darrere amagant-li la consola. L'asguilando de Tonet, no volia anar en bici. Son pare anava darrere desconnectant-li la wifi.
2.
A missa maitines, a missa del gall, a missa, senyores, haurem de cantar una cançoneta de molta primor que els àngels li canten al Nostre Senyor. Pastorets i pastoretes ja podeu, ja podeu, apreparar sabatetes i calcetes, que al ninyet, que al ninyet, van a acurtar. El Ninyet ja va per terra fent carreres, fent carreres, i pinets. Sant Josep de l'alegria va donant-li, va donant-li, confitets. A missa maitines... Pastorets i pastoretes, feu-me llenya, feu-me llenya, que tinc fred. No me la feu d'argilagues, feu-me-la, feu-me-la, de romeret. La pastora Xirigualda li regala, li regala, al Jesuset caroteta i erminyeta i una pell, i una pell, de borreguet. A missa maitines... La pastora Catalina al Jesús, al Jesús, li va oferir tres taronges de la Xina i un ramell, i un ramellet de gesmil. Pastorets i pastoretes a Betlem, a Betlem, se n'anirem. Tocarem les pandorguetes i al Jesús, i al Jesús, adorarem. A missa maitines...
3.
Lo bon Jesuset volia sabates, sabates bonifates, sabates bonifates són. Sol, fa, mi, re, Kyrie eleison. Lo bon Jesuset volia calcetes, calcetes mereletes, sabates bonifates, sabates bonifates són. Sol, fa, mi, re, Kyrie eleison. Lo bon Jesuset volia camisa, camisa verellisa... Lo bon Jesuset volia jupetí, jupetí d'Alfarrasí... Lo bon Jesuset volia jaqueta, jaqueta d'Atzeneta... Lo bon Jesuset volia sombrero, sombrero de Toledo...
4.
Ai, pastissets, pastissets i caixeta de torrons! Els pobrets no tenim res, tindrem el Nostre Senyor. Diuen que hui no fa fred, jo tinc mala tremolor. El Ninyo està nuet, mare, m'a que soc queixó! Sa mare tapant-lo està, son pare el tapa també. Tapa'm tu a mi, Jesuset, i aixina no tindré fred.
5.
Esta nit farà lluneta i demà farà bon sol. A la porta de Pepeta cantarem el rossinyol. En el portal de Betlem hi ha llonganisses penjades. Amaniu la paelleta i les farem a tallades. Estes festes de Nadal m’he comprat un devantal de cordons i cordoneres. Arre, burro! Qui vol peres? Obrigau el pastador no tingau ningun reparo que són festes de Nadal i venim per l’asguilando.
6.
Done’m asguilando si me’l té que dar. En esta cistella me’l té que posar. Done-me-lo prompte que me’n tinc que anar a missa maitines, a missa del gall. Òbriguen el pastador. No tinguen ningun reparo, que són festes de Nadal i venim per l’asguilando. Done’m asguilando, senyora, «por Dios», que si no me’l dóna, li amusse el gos. Li n’amusse uno, li n’amusse dos, done’m asguilando, senyora, «por Dios». Passen bones festes, festes de Nadal: bones tarongetes i un conill ben gran. La nit de maitines, la nit de Nadal, s’afaiten les dones i maten el gall. Òbriguen el pastador... Done’m asguilando si me’l té que dar. que la nit és fosca i se n’hem d’anar al peu de la serra a fer el sopar: arròs i cebeta i bon bacallà. Òbriguen el pastador... Done’m asguilando...
7.
Davall d'una penyeta és nat el Jesuset, pobret, pobret. D'una bella donzella, tot tremolant de fred, pobret, pobret. Una angelet alegre se'n va als pastors i els diu, veniu, veniu. Veureu en un pessebre a qui és fill de Déu viu, veniu, veniu. Pastors se'n van a veure'l cap a la mitja nit, cu-clí, cu-clí. Tots abraonats ballaven, els grans com els petits, cu-clí, cu-clí.
8.
El Jesús de les monges no té dentetes i la mare abadessa li fa sopetes. El Jesús de les monges està en el pessebre amb la careta roja i els ulls alegres. El Jesús de les monges porta carota de les randes més fines que hi ha a Mallorca. Jesuset de les monges, calla i no plores, que anirem a la fira i et durem coses.
9.
La llet calenteta (free) 03:56
Pastorets i pastoretes, feu-me llenya que tinc fred. No me la feu d'argelagues, feu-me-la de romerets. En el portal de Betlem hi havien rates penades. Sant Josep que les va vore, encomença a granerades. La llet calenteta i els morros cremant, i el bon Jesuset xuplant que xuplant. La llet calenteta i els morros bullint, i el bon Jesuset xuplant i engolint. Pastoreta, què li portes al Jesús que està nuet? —Jo li porte camiseta, caroteta i giponet. Pastoreta, què li portes al Jesús que està en la cova? —Jo li porte un pastisset i un bunyol de mitja arrova. La llet calenteta...
10.
Doneu-me asguilando si me l'heu de dar, que la nit és curta i mo’n hem d'anar al peu de la serra a fer el sopar: arròs amb cebeta i bon bacallar. Ja puja, ja puja el cabàs amunt. Dieu-li al Jesús que no el baixe buit. Que la senyora ama carregue la mà per a que en tinguem per a hui i demà. Venim a esta porta amb bona intenció, i els amos de casa no diran que no; mos trauran casquetes de casa el sucrer, anous i castanyes i vi del celler. Traeu orelletes i bunyols de vent, pataques bullides i bon aiguardent, i l'amo de casa que encete el tonell, i el seu fill que balle i tots ballarem.
11.
Anem-mo'ne tots, deixem-se els quefers, a vore Maria i el Maniuelet. Portem-li samarra, també un borreguet, gorreta de llana i un bon bolqueret. Que el fill de Maria està mort de fred. Portem-li carota, també un gamboixet albarques, peücs i un saragüellet. Que el fill de Maria està mort de fred.
12.
Maria anava partera i en el portal va parir i sant Josep es mirava aquell infant tan polit gitadet en un pessebre perquè no tenien llit. La marquesa li fa el llit. Quin llit tan encortinat! Tot enramat de violes. Els pilars eren de sucre, els llençols de codonyat. Cada mosca que passava, se n’enduia la meitat. Passa una, passen dos, passa sant Roc amb el gos, sant Antoni amb el porquet i l’auelo Colomet. Tots els peixos de la mar acudiren a ballar. Eixia el més xicotet: ballava més garridet amb la cueta torteta i feia una passadeta. Després vingueren les monges i amb les monges els canonges. Els canonges de la Seu, de la Seu i el Micalet. Ai, quin soroll de campanes! De campanes i masclets. Allà venen bous i vaques i gallines amb sabates. I galls amb caporrutxets i una lloca amb sis pollets. La lloca feia cloc-cloc i la tiraren al foc. Els pollets feien piu-piu i els varen tirar al riu.
13.
En temps de Nadal fa el dia curtet. Les dones s’infunden jugant al burret. Mig endormiscades a la plaça van. Lo primer que busquen, el tros de la carn. Farem pilotetes demà si Déu vol, les hem d'enrotllar amb fulles de col. I si no en tenim, ja mos en daran. Posarem un ou i no es desfaran. Nap i xirivia, penqueta i cigró, són lo principal per a la funció. Penqueta i cigró, són lo principal, si vols que isca bona l’olla de Nadal Coquetes finetes, glopet d’aiguardent, és lo milloret que alegra la gent.
14.
Senyor rei 05:17
1. Senyor rei, jo estic ací. Done'm casques per a mi. Jo li donaré palla i garrofes p'al seu rossí. Tirorí, tirorí, totes les casques per a mi. 2. Ja venen el Reixos per la carretera i a Jesús li porten una samarreta. Ja venen el Reixos per la porta falsa i al Jesús li porten un carro de pansa. 3. Ja venen els Reixos per dalt de la Bassa i al Ninyo li porten una carabassa. Ja venen els Reixos per la costereta i al Ninyo li porten una camiseta. Ja venen els Reixos per dalt del bosquet i al Ninyo li porten un bon morteret.

about

Un llibre-CD amb catorze cançons populars de Nadal recopilades en diverses comarques valencianes, versionades pel grup de música Urbàlia Rurana i il·lustrades per Fran Parreño.
L’àlbum inclou temes d’estils ben diferents pertanyents a la tradició musical valenciana i recollits de cançoners, arxius particulars i discografia diversa.

credits

released December 13, 2019

Carles Gil: mandolina, mandola, acordió i veu
Jaume Gosàlbez Vallés: dolçaina, tarota, saxo soprano, saxo baríton, flautes i sac de gemecs
Toni Torregrossa: guitarra, guitarró i veu
Joan Buigues: tuba i veu
Bernat Pellisser: bateria, percussions, guitarra acústicai veu

Amb la col·laboració de Llúcia Buigues Pineda i Joan Buigues Pineda en els cors i Josep Sebastià (tarota en "Pastorets i pastoretes").

© Adaptacions i arranjaments musicals del CD: Urbàlia Rurana
© Text de la presentació: Rosabel Gumbau González
© Il·lustracions: Fran Parrenyo
© Edicions Bromera

Adaptacions i arranjaments d’Urbàlia Rurana (Carles Gil, Bernat Pellisser, Joan Buigues, Jaume Gosàlbez i Toni Torregrossa)

Estudi de gravació: Tressets Àudio (Algemesí)
Tècnic de gravació i producció artística: Bernat Pellisser

license

all rights reserved

tags

about

Urbàlia Rurana Valencia, Spain

Urbàlia Rurana naix el 1990 amb el clar objectiu de fer música d'arrel valenciana i mediterrània. La formació es presenta en el 3er cicle del Tradicionàrius a Barcelona.

Jaume Gosàlbez: dolçaina, saxo, tarota, flauta i veu
Carles Gil: acordió, mandolina i veu
Toni Torregrossa: guitarra, guitarró i veu
Joan Buigues: tuba i veu
Bernat Pellisser: percussions i veu
... more

contact / help

Contact Urbàlia Rurana

Streaming and
Download help

Report this album or account

If you like Urbàlia Rurana, you may also like: